Stroverdeler innoveert met hijssysteem en vernieuwde breedverdeler

HARSKAMP – V.D. Brink Techniek heeft haar stroverdeler doorontwikkeld met een hijssysteem en een vernieuwde breedverdeler. Het bedrijf uit Harskamp presenteert de innovaties tijdens de Landbouwvakbeurs, die van 12 tot 14 oktober plaatsvindt in de Brabanthallen in Den Bosch.

Dankzij het hijssysteem kan de stroverdeler geladen worden op de grond. Het is daardoor niet langer noodzakelijk om op hoogte touwen los te snijden. V.D. Brink Techniek komt daarmee tegemoet aan arbo-wensen onder agrariërs. Het hijssysteem kan op bestaande stroverdelers ingebouwd worden. Direct na de Landbouwvakbeurs wordt de eerste vernieuwde stroverdeler geplaatst bij mestveebedrijf De Koningshoeve in Spaarnwoude.

Een tweede innovatie is de ontwikkeling van een vernieuwde breedverdeler. Die voorziet stallen over een breedte tot vijftien meter van een egale laag stro. De breedverdeler is volledig instelbaar om zonder rendementsverlies verschillende breedtes in te strooien in meerdere stallen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om links van de stroverdeler een andere breedte in te strooien dan rechts van de stroverdeler. Ook kunnen naar wens hokken overgeslagen worden.
Mede daardoor besparen agrariërs met de stroverdeler tot 35 procent op strokosten en natuurlijk ook op mest. Daarnaast dalen de arbeidskosten. De stroverdeler van V.D. Brink Techniek is daardoor in korte tijd populair geworden. Het Harskampse bedrijf is marktleider in Nederland en is daarnaast actief in België, Duitsland, Frankrijk en Hongarije. Op de Landbouwvakbeurs is het bedrijf te vinden in hal 1, stand 223.

De stroverdeler is in 2006 op de markt gebracht door V.D. Brink Techniek. De verdeler is bevestigd aan een rail in de nok van een stal. Met behulp van een afstandsbediening is het mogelijk om tot op de vierkante centimeter een egale strolaag neer te leggen. De verdelers zijn geschikt voor hellingstallen, potstallen en boxen en worden gebruikt door agrariërs met eenden, geiten, kippen, paarden, rundvee, schapen, varkens en waterbuffels.

De stroverdeler kent vier belangrijke voordelen ten opzichte van handmatig stro verdelen vanaf een zolder of een stroblazer achter een tractor. De besparing op arbeid door de snelheid van het verdelen. De besparing op stro door de gedoseerde verspreiding. Een verbetering van het stalklimaat doordat er minder fijnstof vrijkomt. En een homogener mestresultaat en een besparing op mest.

De stroverdelers van V.D. Brink Techniek worden op maat gemaakt en zijn standaard voorzien van een afstandsbediening. Alle verdelers worden gestraald, voorzien van een tweelaagscoating en een vetbadsmering op de hoofdlagers waardoor slechts minimaal onderhoud noodzakelijk is. <<<< terug