PRODUCTNIEUWS:

Stofvrij strooien met onderhoudsarme machine

Sinds twee jaar brengt Van den Brink Techniek uit Harskamp stroverdelers op de markt. Deze machines zijn geen blaasapparaten, dus het grote voordeel is dat ze geen stof maken. Bovendien is de besturing uniek en is de machine nagenoeg onderhoudsvrij.

De stroverdeler hangt aan een rail boven in de stal, waardoor geen ruimte verloren gaat. De standaarduitvoering, de BT 3600, heeft een laadruimte van 3,60 mtr lang (anderhalve baallengte), is 1,50 mtr breed en de hoogte kan varieren van 1,20 mtr tot 1,80 mtr. De machine trekt het stro uit elkaar en snijd pas als dat echt nodig is, bijvoorbeeld bij heel strak geperst stro of stro van mindere kwaliteit. Hierdoor gaat zo min ,mogelijk struc- tuur verloren en kan het stro veel vocht opnemen. De snelheid van de baalaanvoer is te regelen met een afstandbediening. Derijsnelheid van de machine aan de rail kan je ook veranderen. Alsde machine is voorzien van een breedteverdeler, is bovendien de stroobreedte in te stellen tot wel 12 meter breed. Zelfs een paadje in het stro waar meer stro nodig is - bij koeien zie jesoms een looppad ontstaan - kan de machine voorzien van een extra laagje stro door het juist instellen van de schoepen. Al deze gegevens worden in de computer opgeslagen. De volgende keer kun je dus direct een ideaal strooibeeld in je stal krijgen.

Onderhoudsvrij

Door gebruik van speciaal vet in combinatie met speciale lagers hoeft de machine nooit gesmeerd te worden. Er zijn dan ookgeen vetnippels op de BT 3600 te vinden. Volgens Van den Brink zijn alle onderdelen superdegelijk en worden alle ver- anderingen eerst uitgebreid getest. Elke machine die het bedrijf van Van den Brink verlaat, heeft het CE-keurmerk.

Verschillende varianten

Er is ondertussen ook een BT 6000 met een 6 mtr lange laad- ruimte waar met gemak twee balen op kunnen. Een getrokken variant is er ook, een zelfrijdende is in de maak. Toch raadtVan den Brink de meeste mensen aan, als dat technisch ge- zien in de stal mogelijk is, om te kiezen voor de rail-variant. "Dan haal je tot wel 30 procent meer rendement. Met één druk op de knop wordenalle potten gestrooid, en met nog een drukop de knop kun je zelfs tussentijds de snelheid van de baal- aanvoer, de rijsnelheid of de strooibreedte bijstellen."voorbeeld noemt hij een geitenhouder die voorheen twee uur met de hand strooide, de machine redt dat nu in vier minuten.Dat betekend dat de basisprijs voor een BT stroverdeler in een jaar terugverdiend kan worden.

Ontwikkeling

Naast een zelfrijdende stroverdeler werkt het bedrijf uitHarskamp ook aan een machine die stro kan verdelen en tegelijkertijd krachtvoer kan verstrekken. "Het voordeel daarvan is dat er smalllere voergangen nodig zijn, zodat meer geiten in dezelfde stal gehuisvest kunnen worden", aldus Van den Brink.
<<<< terug